Sunday, April 01, 2012

Wawasan 2020

Kalau saya tanya apa itu Wawasan 2020, pasti ramai yang boleh menjawabnya, bukan? Kalau saya tanya apakah matlamat Wawasan 2020 pula, agak-agaknya ada sesiapa yang dapat menjawabnya atau tidak, ya? Kalau tanya saya, sudah tentulah saya tidak dapat menjawabnya jika tidak merujuk kepada mana-mana sumber, contohnya seperti di Wikipedia ini.

Sebenarnya saya bukanlah hendak memperkatakan tentang Wawasan 2020 sebuah negara Malaysia ini. Tetapi saya hanya hendak berkongsi Wawasan 2020 seorang Siti R.

Apa? Siti R ada Wawasan 2020?

Ya. Tentulah ada.

Wawasan 2020 saya adalah mahu menyempurnakan rukun Islam yang kelima iaitu mengerjakan haji di Makkah. Matlamat saya sudah tentulah hendak mendapatkan haji yang mabrur.

Saya baharu menyemak semula pendaftaran haji yang dibuat pada tahun 2008 untuk melihat kembali tahun giliran saya mengerjakan haji. Tahun yang tercatat adalah 1441H yang bersamaan dengan tahun 2020 (wah...baharu saya perasan kombinasi kedua-dua tahun sangat cantik). Insya-Allah.

Bertuahnya dapat mengerjakan haji pada tahun Malaysia menjadi sebuah negara maju. Saya terfikir adakah saya dan jamaah yang lain akan dibawa ke tanah suci dengan menaiki kapal terbang supersonik komersial nanti? Atau lebih hebat daripada itu? Wawawa! Ada 8 tahun lagi untuk mengetahuinya.

Nota: Sebab sebenar saya menyemak semula adalah kerana saya sedang menimbang-nimbang kemungkinan untuk membuat rayuan supaya giliran saya dipercepatkan. Bolehkah agaknya? Kalau tidak boleh, terpaksalah saya menunggu selama 8 tahun sehingga tiba giliran saya. Namun hati ini seperti sedang meronta-ronta..

6 comments:

Kurma said...

Moga-moga dipermudahkan... amin...
Aku pun terfikir.. aku suka berjalan2 tengok tempat orang. Tp kalau tambang saje dah cecah rm5k.. .lebih baik aku pegi Haji dulu.

Siti R said...

Amin...tq

Semoga kita sama2 sempat mengerjakan haji sebelum ajal menjemput...amin

Emy Tak Kecik said...

siti,
kita baru nak g mendaftar..lagi lama la kene tunggu :D

Siti R said...

Takpe...mana tau kalau ada rezeki, insya-Allah boleh pegi lebih awal, kan.. :)

AttOkz Dikulgai said...

Tarikh yang cantik, juga pada angka usia yang cantik.

Semoga...

Siti R said...

Insya-Allah...semoga dipermudahkan..