Thursday, July 19, 2012

Nasib Sebatang Hanger

Kalau disebut cliffhanger, apakah yang terbayang di mata? Kalau saya, apa yang muncul ialah Sylvester Stallone. Betul...Sebabnya, bukankah beliau yang berlakon dalam filem yang bertajuk "Cliffhanger"?

Kalau disebut cliffhanger - selain Sylvester Stallone - saya juga membayangkan sebatang hanger tergantung di tepi sebuah tebing tinggi yang tegaknya 90 darjah dan ia dibuai-buai angin. Manakala di bawah tebing itu ombak laut sedang memukul-mukul tebing dengan ganasnya. Tidak diketahui apa untung nasib hanger tersebut. Sama ada ia akan jatuh ke dalam laut. Atau terbang bersama-sama angin yang tiba-tiba bertiup pada kelajuan 100 km sejam. Atau diangkat oleh seorang gergasi. Apa-apa pun boleh terjadi.

Suspens, kan? Dalam dunia nyata hanya Allah sahajalah yang boleh menentukan untung nasib hanger tersebut. Tetapi dalam dunia fiksyen, pencerita (sudah tentunya dengan ilham yang dikurniakan oleh-Nya) yang akan menentukan untung nasib hanger tersebut. Ombak yang memukul-mukul tebing itu bolehlah diibaratkan sebagai pembaca yang jiwanya sedang dipermain-mainkan oleh pencerita. Biar betapa ganas pun ombak memukul tebing, ia tidak mungkin akan dapat menjatuhkan hanger kerana bukan ombak yang 'berkuasa' ke atasnya.

Itulah nikmat menjadi seorang pencerita. Mengundah-gulanakan hati pembaca sebelum menyuap mereka dengan sebuah penamat yang mungkin sudah dijangka - hanger terjatuh ke dalam laut akibat ditiup angin. Atau yang tidak dijangka - hanger itu sebenarnya adalah jelmaan Sylvester Stallone yang sedang menyamar kerana takut dimakan oleh gergasi.

Nota: Saya masih tidak tahu apa motif entri ini ditulis...Apa-apa pun, saya ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadan kepada semua yang sudi membaca blog ini. Semoga kita dapat meningkatkan amal ibadat kita pada bulan yang mulia ini. Insya-Allah...

Nota 2: Ramadan. Entahkan dapat bersua atau tidak? Entahkan dapat menjalaninya selama sebulan ini nanti? Entahkan dapat bertemu semula di tahun hadapan? Sekali lagi...cliffhanger...       

4 comments:

niL said...

Ye betul...saya pun membayangkan yang hanger tu tergantung tepi cliff.. tak lebih..tak kurang...huhu

Siti R said...

For the obvious reason, kan - cliff & hanger...Kita serupa...kita serupa...(terngiang2 suara Zainal Abidin...hihi)

Kurma said...

Hidup kita penuh dengan cliffhanger...

Siti R said...

Yup.

Kat rumah aku ada banyak hanger, tapi takde cliff...err... tapi rumah baru nanti baru ada.