Saturday, February 05, 2011

Cuti-cuti China: Hari Keempat - Bahagian 2

Hari Keempat - 26/4/2010

Jalan-jalan Cari Makan

Dalam perjalanan, Qing Kang tidak habis-habis mengulang perkataan "Muslin Street." Mungkin hendak pastikan bahawa kami benar-benar mahu ke sana. Kami pula terangguk-angguk apabila dia berkata begitu. Namun hendak juga saya menegur sebutan Qing Kang. Sepatutnya dia menyebut Muslim, bukan 'Muslin.' Muslin adalah sejenis kain iaitu kain kasa. Hendak sahaja saya beritahu Qing Kang. Tetapi saya diamkan sahaja. Lagipun saya tidak tahu dalam Bahasa Mandarin kain kasa disebut sebagai apa.

Qing Kang memberikan kami masa selama 2 jam (dari jam 10:00 hingga 12:00) untuk berjalan-jalan (semestinya untuk cari makan) di Moslem Street. Alangkah bahagianya dapat berjalan-jalan dan membeli makanan di sana tanpa perlu merasa was-was kerana majoriti peniaganya adalah terdiri daripada orang-orang Islam. Senang hendak mengenali mereka kerana yang lelakinya memakai kopiah, manakala majoriti wanitanya pula memakai tudung. Untuk kedai-kedai makan (dan juga runcit) pula kalau hendak tahu dimiliki oleh orang Islam atau tidak, lihat sahaja di atas pintu masuk kedai. Kalau ada papan tanda berwarna hijau bertulisan jawi (kalau tidak silap saya perkataan yang ditulis ialah 'Al-Islamiah'), memang tidak syak lagi kedai itu milik peniaga Islam.

Kawasan Moslem Street agak luas juga. Kami menyelusuri lorong-lorong kecil sambil menghidu bau-bauan makanan yang menusuk masuk ke dalam rongga hidung. Kami membeli makanan (lebih kepada memborong sebenarnya..haha) yang membangkit selera dan ada yang tidak pernah dijumpai di Malaysia. Memang benarlah, apabila sudah lapar semuanya nampak menarik dan sedap belaka. 

Sukarnya Untuk Berbicara

Sudah puas meneroka Moslem Street, kami kembali semula ke tempat kami mula-mula masuk tadi. Disebabkan sudah hampir tengahari, kami singgah di sebuah restoran untuk makan tengahari. Dengan penuh confident kami memberi isyarat kepada pelayan restoran untuk mendapatkan menu untuk kami. Apabila menu berada dalam tangan, tersengih-sengih kami dibuatnya. Terlalu 'gembira' kerana tiada apa yang kami faham kerana semuanya dalam tulisan Cina!

Tidak tahu hendak makan apa; pelayan dan tukang masak pula memang langsung tidak boleh berbahasa Inggeris, Chik mencadangkan agar kami mencuba masakan yang kami lihat di luar restoran tadi. Saya bersetuju sahaja kerana itu rasanya cara yang mudah untuk kami memesan makanan tanpa perlu berkata apa-apa kepada mereka. Maka, dengan diiringi tukang masak, Chik ke depan kedai untuk memberitahu yang kami ingin order sejenis masakan mee yang disediakan di sana.

Selesai satu masalah, 'masalah' lain pula timbul. Kenapa pelayan tidak bertanya kami mahu minum apa. Chik menunjuk ke arah botol-botol air minuman yang tersusun di atas rak bersebelahan kaunter bayaran.

"Nampak sedap aje air oren tu, kan?" kata Chik.

Saya mengiyakan. Memang nampak sedap. Tetapi kami tidak order air itu daripada pelayan kerana takut mereka tidak faham apa yang kami mahu. Lagipun kami boleh sahaja meminum air mineral yang sentiasa ada bekalannya.

Selesai makan, kami membayar harga makanan. Semangkuk mee harganya RMB6. Boleh tahan murah. 

Toilet? Wash Room? Oh, WC!

Setelah kenyang, kami kembali semula ke tempat kami diturunkan oleh Qing Kang. Lagipun masa yang diberi sudah hampir tamat (macam berlumba pula). Di sana dia sudah sedia menunggu kami.

"We go to (Huaqing) Hot Springs, " kata Qing Kang sambil mempersilakan kami masuk ke dalam mini van. Chik masuk dahulu kerana tempat duduk dia di sebelah dalam manakala tempat duduk saya di sebelah pintu. Belum sempat saya masuk, tiba-tiba Chik menyatakan hasrat hendak ke tandas. Saya tidak nampak pula tandas awam di sekitar kawasan parkir.

Lantas, Chik bertanya kepada Qing Kang, "Where is the toilet?"

Qing Kang kelihatan terpinga-pinga. Barangkali dia tidak faham. Chik mengulang lagi pertanyaan, cuma kali ini dia hanya menyebut "toilet" berulangkali dengan harapan Qing Kang akan dapat menangkap maksudnya. Namun tidak berjaya juga. Hairan juga saya kenapa dia tidak faham perkataan 'toilet', sedangkan di mana-mana tandas awam yang kami nampak di Xi'an (dan Beijing), papan tandanya diterjemahkan sebagai 'toilet.' Tetapi apabila difikirkan balik, sudah tentu mereka tidak akan melihat perkataan terjemahan kerana hanya pelancong yang tidak faham tulisan Cina sahaja yang akan mencari 'toilet.'

Berbalik kepada Qing Kang, dia masih tidak faham apa yang Chik mahu. Toilet dia tidak faham; apalagi apabila ditanya wash room. Saya sendiri sudah tidak dapat berfikir lagi apa perkataan lain yang merujuk kepada tandas selain daripada dua perkataan yang telah disebutkan oleh Chik tadi. Buntu juga kami dibuatnya. Namun kemudian, tanpa disangka-sangka, Chik turun daripada kerusi lalu duduk mencangkung di atas lantai mini van dengan muka tersipu-sipu sambil menyebut perkataan toilet. Ternganga mulut saya sekejap - terkejut ada, rasa nak tergelak besar pun ada. Apa-apa pun saya tabik Chik kerana 'bahasa isyarat'nya itu berjaya 'menepuk' kepala Qing Kang.

"Oh! WC, WC!" teruja sungguh Qing Kang apabila sudah tahu apa yang Chik maksudkan. "Ya, ya!" jawab kami serentak sambil terangguk-angguk. Saya juga rasa seperti mahu menepuk kepala sendiri kerana tidak teringat langsung perkataan WC (Water Closet = bilik air dalam bahasa Melayu? Hehe..). 

Klinik

Mini van diparkir di hadapan bangunan rumah-rumah kedai (tidak banyak bezanya dengan yang terdapat di Malaysia - tingkat bawah kedai, tingkat atas rumah). Qing Kang membawa Chik masuk ke kedai yang paling hujung. Saya pula diminta untuk menunggu di mini van.

Setelah Chik kembali ke mini van, saya pula ke sana tanpa ditemani Qing Kang. Masuk sahaja ke dalam, rupa-rupanya lot kedai itu bukanlah kedai tetapi ia sebuah klinik. Bukan klinik persendirian seperti yang terdapat di Malaysia, tetapi ia sebuah 'klinik' perubatan tradisional Cina. Bau-bauan herba/ginseng menusuk-nusuk ke hidung. Ini sesuatu yang baharu bagi saya. Tidak pula saya tahu ada klinik yang sebegini di sini. Disebabkan ia sebuah klinik perubatan tradisional, dekornya juga berciri tradisional. Di ruang tengah iaitu tempat pesakit menunggu giliran disediakan beberapa bangku kayu yang panjang. Kaunter-kaunter dan bilik-bilik rawatan juga dipisahkan dengan dinding-dinding kayu/papan. Sungguh 'old-fashion' atau 'old-school' sekali. Agak ramai juga pesakit yang sedang menunggu giliran. Pembantu-pembantu klinik juga ada beberapa orang yang kelihatan terkejar ke sana ke mari. Namun tidak seorang pun saya berani hendak bertanya di manakah tandas setelah tidak berjaya mencarinya sendiri. Terpaksalah saya menjenguk ke luar untuk memanggil Qing Kang. Rupa-rupanya tandas terletak di hujung 'lorong' pertama di sebelah kanan dari pintu masuk. Hee~ 

Huaqing Hot Springs

 Setelah hajat terlaksana, kami bertiga meneruskan perjalanan ke destinasi pertama dalam itinerary iaitu Huaqing Hot Springs. Ia tidaklah begitu jauh dari pusat bandar Xi'an. Tidak sampai satu jam pun untuk sampai ke sana. Sesampainya kami di sana, Qing Kang meminta duit untuk membeli tiket masuk ke Huaqing Hot Springs. Harga tiket ialah RMB70 seorang. Kaunter tiket terletak di sebelah kiri laluan masuk ke kawasan parkir. Untuk ke Huaqing Hot Springs, kami perlu menyeberangi jalan besar. Qing Kang mengiringi kami hingga ke pintu masuk. Masa yang diberi lebih kurang sejam.

Tiada apa yang menarik sangat di Huaqing Hot Springs pada pandangan saya. Chik juga berpandangan sama (yang sebenar-benarnya kami tidak sabar hendak melawat ke Terracotta Warriors and Horses Museum). Jadi sambil melihat-lihat apa-apa yang patut dan tidak patut (patung Yang Guifei yang topless), kami bergambar-gambar dan berposing-posing di kawasan sekitar sampai boring. Namun ada seperkara yang tidak boleh dinafikan - suasana di sana agak damai dan menenangkan.

Tidak sampai sejam, kami keluar dari sana. Rasanya tidak sampai separuh kawasan Huaqing Hot Springs yang sempat kami terokai. Kurang berminat.

Jadi, kami terus menuju ke destinasi seterusnya - Terracotta Warriors and Horses Museum. Yiiiihaa!!

2 comments:

Kurma said...

haha mujurlah aku baca 2 3 kali sebab aku bayangkan Chik mencangkung di luar mini van ehehhe

Siti R said...

Hehehe...