Sunday, July 17, 2011

Tentang Kamar Kecil

Melihat Wall Photo yang menunjukkan gambar papan tanda 'Kamar Kecil' (tandas dalam Bahasa Melayu) pada wall seorang penulis di Facebook, mengingatkan saya akan pengalaman saya dan Chik semasa mengembara di Tanah Jawa (Jakarta - Yogyakarta - Bandung) pada awal tahun 2006.

Di subuh yang hening itu, kami selamat sampai di Stesyen Keretapi Yogyakarta. Destinasi pertama yang kami ingin kunjungi sudah semestinya tandas; untuk membersihkan diri dan melepas hajat. Kami cuba mencari di mana letaknya tandas di dalam kawasan stesyen, namun tidak berjumpa pula dengan sebarang papan tanda yang menunjukkan di mana lokasinya.

Tidak mahu melengahkan masa, saya dan Chik menuju ke arah sebuah kedai barangan keperluan yang terdapat di hadapan platform untuk bertanya arah.

Dengan penuh sopan saya bertanya kepada wanita yang sedang menjaga kedai tersebut, "Tumpang tanya. Tandas di mana?"

Walaupun wanita tersebut tersenyum manis ataupun lebih kepada tersengih-sengih, wajahnya kelihatan keliru atau dalam Bahasa Melayu rendah disebut sebagai blur-blur.

"Apa? Tandas?" tanyanya kembali sambil tersengih-sengih walaupun dahinya kelihatan berkerut-kerut.

Kami mengulang pertanyaan di mana tandas. Dengan reaksi yang sama dia menggeleng-gelengkan kepalanya menandakan dia tidak faham apa yang kami sedang merepek (mungkin itu yang dia sedang fikirkan pada waktu itu).

Alamak! Orang Indonesia tidak tahu apa itu tandas? Kami cuba bertanya di mana 'toilet' pula. Reaksi yang sama diperlihatkan oleh wanita tersebut yang membuatkan kami juga jadi blur-blur.

Saya cuba mengingat kembali perkataan tandas dalam Bahasa Indonesia seperti yang saya jumpa di Jakarta sebelum itu. Berkerut-kerut juga dahi dibuatnya. Stres juga, apatah lagi melihat wajah wanita yang berada di hadapan kami itu sedang tersengih-sengih tetapi dahinya berkerut-kerut. Kami cuba bertanya lagi.

"Err...bilik air?" Pun tidak faham juga.

Saya rasa wajah saya dan Chik juga sama seperti wanita tersebut - tersengih-sengih tetapi dahi berkerut-kerut.

Tiba-tiba saya teringat dua perkataan - kamar kecil.

"Kamar kecil?" tanya saya kepada wanita tersebut.

Tiba-tiba wajah wanita tersebut kelihatan ceria dan berseri-seri.

"Oh...kamar kecil. Ya, di hujung sana," katanya sambil menunjuk ke arah kiri (atau ke arah kanan kalau dilihat dari posisi kami). Oh, yalah! Baharulah kami nampak papan tanda tandas di hujung sana.

Dengan rasa lega (walaupun belum benar-benar lega) dan setelah mengucapkan terima kasih kepada wanita tersebut, kami pun menuju ke sana...

Ingat ya, kawan-kawan. Di Indonesia tandasnya dipanggil sebagai kamar kecil atau WC.

2 comments:

Kurma said...

apa WC lak? World Cup ka? maklumlah satu dunia pun guna cup tu ahahha

Siti R said...

WC = Water Closet = bilik air

Hoho~