Sunday, October 14, 2012

Joe yang Pe-'Looper'

Sudah lama saya tidak menonton filem di pawagam. Rasa seperti sedang ditarik-tarik, maka saya pun masuk ke laman web TGV untuk meninjau-ninjau filem apakah yang menarik untuk ditonton. Saya nampak Looper. Oh yeah!

Kemudian saya masuk ke laman web Rotten Tomatoes untuk melihat berapakah markah yang diperolehi filem tersebut. 93%! Segar dari ladang. Oh yeah! Oh yeah!

Maka dengan itu, saya pun pergi menonton filem Looper sambil ber-oh yeah, yeah (tipu).

Sebenarnya, ada sebab lain saya mahu menonton filem Looper. Sebab Joseph Gordon-Levitt yang saya kenal (kenallah sangat...) melalui siri sitkom 3rd Rock from the Sun. Sudah banyak filem lakonan beliau saya ketinggalan kerana tidak sempat mengejarnya di pawagam. Kali ini saya tidak mahu ketinggalan lagi. Rata-rata yang saya baca, ramai memuji lakonan beliau dalam filem-filem lakonannya sebelum ini. Jadi, bertambah kuatlah keinginan saya untuk menonton Looper (sekali lagi terasa seperti ditarik-tarik).

Bagi saya Looper tidak mengecewakan dan ia sebuah filem yang bagus. Memang layak mendapat markah yang tinggi. Ia sebuah filem aksi/thriller futuristik kerana latar masanya pada tahun 2044 dan 2074; yang sekaligus melayakkannya dikategorikan sebagai filem sai-fai disebabkan unsur time traveling yang dibawa dalam filem ini.

Lakonan Joseph Gordon-Levitt? Orang putih kata, he gave a stellar performance. Benarlah seperti yang digembar-gemburkan. Beliau memang seorang pelakon yang hebat. Betapa hebatnya beliau sehingga saya berasakan yang saya benar-benar melihat wajah Bruce Willis semasa muda pada wajah beliau. Daripada senyum sengetnya hingga kepada ekspresi muka, memang sama dengan Bruce Willis. Eh, memang sebijilah! Pelik juga, macam mana Joseph Gordon-Levitt boleh sama mukanya dengan Bruce Willis?

...rupa-rupanya dia dipakaikan prostetik agar wajahnya menyerupai Bruce Willis! Betul-betul saya tertipu. Huh! Apa-apapun, saya rasa Joseph Gordon-Levitt berjaya menyerupai Bruce Willis bukan sahaja pada prostetiknya, tetapi pada gaya yang dipersembahkannya. Memang ada gaya Bruce Willis. Tak percaya, kena tengok sendiri.

Hendak tahu siapa lagi yang memberikan lakonan yang hebat? Bagi saya, pelakon kanak-kanak yang memegang watak Cid (future villain; Rainmaker) - Pierce Gagnon. Beliau sangat comel dan sangat pandai berlakon, okay! Pelakon-pelakon yang lain juga memberikan lakonan yang bagus termasuklah Bruce Willis. Cuma saya rasa beliau seperti ditenggelamkan oleh lakonan hebat Joseph Gordon-Levitt.

Hendak kata filem ini sempurna, tidaklah juga. Ada beberapa babak agak sedikit membosankan. Tetapi tahap kebosanan tidaklah seteruk filem Snowhite and the Huntsman yang saya tonton sebelum ini.

Ada kelainan dalam filem ini - babak-babak flash forward (pandai-pandai sahaja saya bagi istilah...entah wujud entah tidak...hehehe..). Sebenarnya ia lebih kurang sama dengan flashback. Cuma watak Joe yang sudah tua yang dipegang oleh Bruce Willis banyak mengimbau masa hadapan (yang sebenarnya masa lampau beliau) semasa dia berada dalam tahun 2044. Ada juga beberapa babak flash forward yang dibuat secara independent (tidak diimbas oleh mana-mana watak) dan bagi saya ia agak membantu dalam kita memahami jalan cerita. Keliru? Filem ini memang agak mengelirukan, jadi perlu hayati betul-betul jika mahu faham (untuk sinopsis, bolehlah klik perkataan Looper di perenggan pertama di atas...dasar pemalas...haha).

Walaupun agak berpuas hati dengan jalan cerita, tetapi ending-nya agak kurang memuaskan. Pendek kata, anti-klimaks. Reaksi saya (dalam hati), 'haaa..kenapa? Kenapa?' Punyalah tidak puas hati. Tetapi satu yang positif, apa yang berlaku semasa ending adalah sesuatu yang tidak dijangka. Ending yang tidak dijangka sebenarnya adalah sebuah ending yang bagus. Kan??

Akhir kata, saya bagi filem (dan juga Joseph Gordon-Levitt) ini 4 daripada 5 bintang. Jadi, jangan 'looper' untuk menonton filem ini, ya.

*Oh ya! Sebelum ter-looper, saya perlu bagi amaran. Filem ini agak ganas dan ada banyak unsur grafik. Sangat tidak sesuai ditonton oleh mereka yang cintakan kedamaian, yang lemah semangat, ibu-ibu mengandung, dan juga kanak-kanak. Sekian.       

6 comments:

Emy Tak Kecik said...

2012 cipta rekod sehingga arini belum jejak kaki tgk wayang lg...hehe

Siti R said...

Wah...syabas beity! Ada lebih kurang 2 bulan lagi untuk mempertahankan rekod...Caiyok! Caiyok! :D

Kurma said...

Aku tak ingat aku dah jejak wayang ke tak tahun ni. Looper plak aku.

Wah.. review ko ni menggamit2 la aku ke panggung. Dan tentang flash forward tu aku rasa pun macam pernah dengar istilah tu hahaha... mungkin istilah yang digunakan pada masa hadapan hehehehe...

Siti R said...

Ko ni, buat2 Looper pulak.

So, apa lagi...pegi ler tgk..tp jgn bwk anak2 la. Aku pun mcm penah dgr, sbb tu guna gak walaupun x brp pasti..hehehe

ani said...

wah, komen mak et wat org geram, sbb tak smpt nak tgk cite ni...huhuhuhu

Siti R said...

Mari kita nyanyi...

Geram, jangan engkau geram...
Geram, bermacam ragam...lalalala~

Hehehehe...