Sunday, January 13, 2013

The Tower: Satu Analisis

Kejadian Hari Sabtu

Hari Sabtu semalam tidak seperti hari Sabtu yang biasa saya lalui - duduk di rumah sambil membaca buku atau 'membaca' mukabuku. Hari Sabtu semalam saya menghabiskan masa dengan cik Ita - dia hendak membeli baju untuk menghadiri majlis perkahwinan sahabatnya, saya pula hendak membeli hadiah perkahwinan sahabat saya.

Sebenarnya itu sahaja tujuan kami. Menonton wayang tidak termasuk dalam agenda kami; seperti komen Ita semasa kami sedang makan tengahari merangkap makan malam pada hari Sabtu semalam, "Kak, tengok wayang tak termasuk dalam list aku hari ni."

Tetapi alang-alang sudah lalu depan panggung wayang, biar sampai beli tiket wayang. Dan antara 'nak dengan tak nak,' kami sepakat mengambil keputusan menonton filem "The Tower" iaitu sebuah filem Korea (sebab tiada banyak pilihan filem di TGV Capsquare...pffftt).

Perasaan saya biasa-biasa sahaja, memandangkan saya bukannya peminat drama atau muzik K-pop walaupun sudah menjejakkan kaki ke negara itu. Ita sebenarnya yang mencadangkan kami menonton filem ini. Katanya trailer filem ini sangat menarik. Saya ikutkan sahaja.

Dan terbukti filem ini memang menarik dan tidak mengecewakan. Sekali-sekala menonton sebuah filem bukan bikinan Hollywood ternyata mampu membuka minda saya untuk berfikir tentang suatu kejadian yang telah berlaku lebih kurang 12 tahun yang lepas di negara asalnya Hollywood.

Fokus utama filem ini adalah menara berkembar yang menempatkan apartmen-apartmen mewah di tengah-tengah bandar Seoul yang dinamakan Tower Sky (untuk sinopsis bolehlah baca di sini) dan watak-watak utama yang mewarnainya. Yang menariknya, menara berkembar ini sekali pandang ada iras-iras (macam muka orang pula iras-iras...kuikui) dengan Menara Berkembar Petronas terutama sekali pada jambatan tergantung yang menghubungkan antara River View Tower dengan City View Tower dalam filem ini. Tidak pasti sama ada struktur bangunan Menara Berkembar Petronas dijadikan sebagai sumber inspirasi atau ia hanyalah satu kebetulan? Atau kita biarkan sahaja soalan ini tergantung...bukan penting pun untuk dijawab, kan? 

Kejadian 9/11

Mengapa saya kata filem ini mengingatkan saya kepada kejadian runtuhnya World Trade Centre di New York pada 11 September 2001? Mudah sahaja. Kejadian dalam "The Tower" adalah lebih kurang sama dengan kejadian pada tarikh di atas. Kedua-duanya dilanggar oleh 'benda terbang' - WTC dilanggar pesawat Boeing (kononnya), manakala Tower Sky dilanggar helikopter - lalu menyebabkan kebakaran yang dahsyat. Namun, apa yang terjadi seterusnya adalah berbeza sama sekali.

Sebagai permulaan, River View Tower yang dilanggar oleh helikopter dalam filem ini tidak runtuh dengan cepat sebagaimana cepatnya South Tower (56 minit selepas dilanggar) dan North Tower (102 minit selepas dilanggar) dalam kejadian 9/11 (rujuk di sini).

Saya pasti penulis atau para penulis filem "The Tower" telah melakukan penyelidikan yang rapi apa yang akan berlaku sekiranya sesebuah bangunan pencakar langit dilanggar oleh kapal terbang atau helikopter. Boleh dikatakan apa yang dihidangkan dalam filem ini lebih logik dan boleh diterima akal berbanding dengan apa yang dihidangkan oleh pentadbiran George W. Bush dalam kejadian 9/11.

Kejadian dalam filem ini bermula pada malam menjelang hari Krismas sehinggalah ke pagi hari Krismas. Untuk beberapa jam (ini hanya anggaran saya) tingkat menara yang dilanggar helikopter dilanda kebakaran dan terus merebak ke beberapa tingkat yang lain. Namun, belum ada tanda-tanda ia akan runtuh. Berdasarkan simulasi komputer, River View Tower tetap akan runtuh setelah beberapa jam dilanggar akibat struktur bangunan yang semakin rapuh dimakan api. Namun untuk membiarkan menara itu runtuh sendiri adalah satu tindakan yang tidak bijak kerana ia sudah semakin condong dan akan runtuh - seperti pokok yang ditebang - ke arah City View Tower. Secara tidak langsung City View Tower juga akan runtuh akibat ditimpa oleh River View Tower. Oleh sebab itu, pihak bomba dan pihak pengurusan menara mengambil keputusan untuk memasang bom di beberapa bahagian dalam bangunan River View Tower dan di tapak bangunan bagi meruntuhkannya demi untuk menyelamatkan City View Tower (dan sudah pasti bangunan-bangunan lain di sekitarnya).

WTC, dua buah menara yang dibina dengan begitu kukuh sehingga dikatakan boleh menahan impak pelanggaran kapal terbang; apalagi helikopter ataupun piring terbang, akhirnya runtuh akibat dilanggar kapal terbang. Nampak kata kunci di perenggan atas iaitu condong? Ini langsung tidak terjadi dalam kejadian 9/11. Dalam masa kurang 2 jam kedua-dua menara WTC runtuh dengan begitu sempurna iaitu dalam satu garisan lurus terus ke bumi. Langsung tidak menyembah bumi. Sama caranya dengan runtuhan River View Tower setelah bom diletupkan, atau mana-mana bangunan yang diruntuhkan secara terancang. Ironik.

Pada mulanya saya akui memang saya percaya WTC runtuh akibat dilanggar kapal terbang. Tetapi saya mula rasa curiga apabila saya menonton Buletin Utama pada waktu itu yang melaporkan bahawa pihak CIA atau FBI (tidak pula saya ingat) telah berjaya menemui sebuah manual berbahasa Arab tentang cara-cara memandu pesawat Boeing dalam sebuah van tidak jauh dari tempat kejadian. Lawak betul!

Oh, filem ini juga ada menawarkan comic relief terutama sekali pada watak penolong chef yang tidak putus asa berusaha untuk melamar teman wanitanya dan sekumpulan 'orang kuat agama' yang doa mereka hampir semuanya 'dimakbulkan'...secara tidak sengaja. 

Deja vu

Babak klimaks filem ini mengingatkan saya kepada babak yang sama dalam filem Armageddon. Ia melibatkan pengorbanan diri agar orang lain dapat terus hidup. Kepada yang pernah menonton Armageddon pasti boleh agak babak mana yang saya maksudkan. Kalau tidak dapat agak, apalagi...pergilah menonton "The Tower." Pasti puas hati.

Bintang

Saya berikan filem ini 4 bintang kerana berjaya membuktikan bahawa kejadian 9/11 itu penuh dengan tipu helah. Juga kerana perkembangan watak-watak utama yang agak baik dan jalan cerita yang agak bagus sehingga tiada satu momen pun yang membosankan dalam filem ini.

Untuk Amerika dan sekutunya yang paling rapat, saya berikan 1 bintang (atas dasar kasihan) atas usaha mereka mengaburi mata dunia dengan sebuah kisah dongeng yang tidak masuk dek akal. Bravo!

2 comments:

Kurma said...

Wah.. menariknya aku suka cite macamni. Camna ko boleh jumpa cerita yang best? hehehe

weh ko tengok ni hahahaha
http://www.iium.edu.my/istac/news/visit-stain-ponorogo-indonesia

Siti R said...

Hehehe...biasa la...aku ada radar :D

Haha...ni mesti teringatkan teknik menghilangkan malu Ponorogo..kuikui