Sunday, November 25, 2012

Orang Halimunan II: Skuad Halimunan

Sebelum ini saya pernah menulis tentang orang halimunan. Orang halimunan yang bukan sesiapa melainkan diri saya sendiri. Ya, saya ada kebolehan untuk jadi halimunan. Kalau tidak percaya, boleh baca di sini.

Sebenarnya saya sendiri tidak tahu macam mana saya boleh jadi halimunan. Antara teori yang saya kira paling logik adalah sebab saya ini kecil (baca: pendek) orangnya. Lama juga saya mencari kemungkinan kalau ada sebab lain yang menjadikan saya halimunan.

Cari dan terus mencari sehinggalah pada suatu hari saya membaca sebuah novel nukilan Tuan Bahruddin Bekri (Tuan BB), saya telah mendapat jawapannya. Jawapan yang saya cari selama ini rupa-rupanya ada dalam novel beliau yang bertajuk "Skuad Halimunan" (terbitan PTS Pop Sdn. Bhd., tahun 2011).

Dalam novel tersebut sifat halimunan bukan disebabkan oleh pemesongan cahaya. Tetapi di dalamnya ada menjelaskan tentang satu teori untuk menjadikan seseorang itu halimunan iaitu menggunakan sains di sebalik comel. Yes people, you read it right - comel! Hahaha!

Membaca satu perkataan itu sahaja sudah membuatkan saya tergelak-gelak (hei Siti R! Itu novel techno-thriller. Bukan novel humor. Yang engkau tergelak-gelak kenapa?). Apalagi ketika membaca penerangan seterusnya. Katanya, comel itu sifatnya menenangkan dan rangsangannya kepada otak adalah sama seperti rangsangan semasa kita merasa makanan yang lazat ataupun semasa menikmati dadah terlarang. Terlalu menikmati sehingga tidak sedar apa-apa. Lalok.

Dan ini yang paling penting; manusia halimunan bukan manusia comel yang biasa-biasa. Tetapi tahap kecomelannya sudah ditingkatkan berpuluh kali ganda. Bukan sahaja tentera musuh mudah dilembutkan dengan sifat kecomelan itu, malah haiwan paling buas di dunia pun akan berubah lembut.

Kiranya kecomelan manusia halimunan itu merupakan senjata yang paling ampuh. Satu cara untuk survival juga. Ini adalah kerana mimik wajah yang terlalu comel itu hanya muncul apabila manusia halimunan itu berada dalam keadaan mahu bertarung, berperang, bergaduh, dan yang seumpamanya. Kini barulah saya tahu mengapa ada masa saya tidak halimunan, dan ada masanya saya menjadi halimunan...hahaha!

Diceritakan juga bahawa manusia halimunan turut merembeskan bau badan yang bertindak sebagai hormon (pheromone? Pengaruh Pedang Setiawan, agaknya) yang akan merangsangkan saraf otak manusia biasa supaya menjadi tenang, dan berehat. Patutlah saya tidak suka minyak wangi. Rupa-rupanya saya bisa merembeskan hormon yang boleh menenangkan dan membuatkan manusia biasa berada dalam keadaan rehat. Lalok, tenang, dan rehat...dan pling! Saya pun terhijab daripada pandangan manusia biasa...hahaha!

Terima kasih kepada Tuan BB kerana telah menghiburkan hati saya dan pada masa yang sama membuatkan saya berasa lega. Saya rasa inilah teori yang paling tepat yang saya pernah jumpa mengenai 'kebolehan' saya ini...kahkahkah! *gelak guling-guling sambil tekan perut*

**************

Ulasan ringkas novel: Cerita dalam novel ini bermula dengan perlahan. Hanya pada pertengahan novel, barulah graf keterujaan saya naik sedikit demi sedikit. Namun masih tidak mencapai tahap maksimum. Terdapat satu dua nama watak yang tertukar, tetapi hanya sekali dua dan tidak kerap sebagaimana dalam novel Tuan BB yang bertajuk "Adi Gempa." Rasanya kali ini beliau lebih berhati-hati walaupun masih ada kesilapan yang sama yang terlepas pandang, mungkin.

Terus terang saya lebih suka Tuan BB menulis cerita-cerita berkisar kehidupan. Komedi kehidupan. Beliau lebih ke arah itu. Walau bagaimanapun, saya tetap akan terus menyokong apa sahaja novel-novel tulisan beliau.

Oh ya, cerita dalam novel ini tergantung. Adakah Tuan BB akan menyambungnya nanti? Kita tunggu dan lihat.  

No comments: