Sunday, May 08, 2011

Cuti-cuti China: Hari Kelima - Bahagian 2

Hari Kelima - 27/4/2010

Manusia Memang Mudah Lupa

Kembali semula ke Xi'an...ahh...terasa singkat pula tempoh masa kami berada di kawasan pergunungan Huashan. Tidak puas rasanya menikmati keindahan di sana. Sudah tentunya saya yang tidak puas. Berlainan pula dengan Chik, dia nampaknya sangat berpuas hati. Yang dia tidak puas hati adalah tidak sempat membeli t-shirt pada hari semalam.

Jadi, seawal memulakan perjalanan Chik sempat berpesan kepada Qing Kang (dengan menggunakan kata kunci 't-shirt' dan 'terracotta') untuk singgah di Terracotta Warriors and Horses Museum supaya dia dapat membeli t-shirt di sana nanti. Qing Kang terangguk-angguk seperti faham dan mengucapkan 'ok, ok' beberapa kali.

Kemudian Chik mengalihkan pandangan ke arah saya yang duduk di sebelah kanannya. Sambil tersengih-sengih Chik berkata, "Siti, nanti kalau orang tak cukup duit orang pinjam duit Siti, eh."

Saya terkebil-kebil (mengikut seperti apa yang saya bayangkan), walaupun pada zahirnya saya tersengih-sengih. Dalam hati saya berkata, 'Eh, Chik dah lupa ke?'

---------------------------------------------------------
Imbas kembali perbualan telefon antara saya dan Chik (seperti yang saya ingat-ingat lupa) sehari sebelum berlepas ke China:

Chik: Siti, nanti boleh tak Siti tukarkan duit RMxxx. Pakai duit Siti dulu. Nanti orang ganti balik.

Saya: Ok. Cukup ke RMxxx?

Chik: Cukuplah. Orang dah tukar RMxxx tapi just in case tak cukup, orang mintak duit tu kat Siti. Orang nak tukar sendiri takut tak sempat.

Saya: Ok.

*Maklumlah, di sekitar tempat kerja saya ada banyak kedai pengurup wang. Pilih sahaja mana-mana yang berkenan.
---------------------------------------------------------

"Ok," jawab saya ringkas. Bagus juga Chik tidak ingat. Sekurang-kurangnya saya boleh sekat sedikit nafsu shopping Chik...muahahaha!

Hampir tiga jam perjalanan, Qing Kang berpaling ke arah kami sambil menyebut-nyebut T-shirt dan Terracotta. Kami mengiyakan sambil terangguk-angguk. Tidak lama kemudian Qing Kang memasuki satu lorong. Muka Chik berubah sambil berkata, "No, no," kepada Qing Kang.

"Ini bukan ke Terracotta Museum ni," rungut Chik kepada saya pula.

"Betullah ni jalan ke Terracotta Museum," kata saya kepada Chik pula.

"Bukanlah. Orang ingat lagi. Ni nak pergi factory ni," kata Chik merujuk kepada kilang membuat replika dan cenderamata Terracotta yang kami kunjungi semalam.

Saya rasa saya pun ingat jalan ke Terracotta Museum dan saya pasti memang lorong yang dimasuki oleh Qing Kang itu merupakan jalan masuk ke sana. Jadi saya pun tidak mahu mengalah, "Betullah ni. Bukan ke jalan masuk ke Terracotta Museum memang tak berapa elok macam ni."

Maka, dengan muka tidak puas hati Chik meninggikan suara, " Siti tu memang confident je lebih! Tapi selalu salah!"

Wah, wah! Baharu sekali saya silap di Great Wall, Chik sudah marah-marah sampai begitu sekali. 'Angin' juga saya dengan Chik tapi saya diamkan sahaja. Orang putih kata, don't fight fire with fire. Baiklah, kita lihat dahulu siapa yang salah, dan siapa yang betul!

...dan apabila Qing Kang memberhentikan mini van di hadapan sebuah bangunan, baharulah saya sedar...memang saya sebenarnya yang salah. Rupa-rupanya Qing Kang membawa kami ke kilang Terracotta dan bukannya Terracotta Museum seperti yang saya sangka. Opppsss...!! Patutlah Chik marah sangat...hehehe!

"Sorrylah...orang pun pelupa juga," kata-kata ini hanya mampu saya sebut dalam hati. Tidak berani saya hendak bersuara dengan Chik yang sedang marah. Lebih baik saya diam sahaja.

Akibat tidak puas hati Chik menyuruh Qing Kang menelefon Melanie. Chik bercakap dengan Melanie, kemudian Melanie bercakap dengan Qing Kang. Setelah habis percakapan tiga hala tersebut, kami meneruskan perjalanan ke Xi'an. Tidak jadi ke Terracotta Museum kerana menurut Melanie, kami boleh membeli-belah t-shirt dan lain-lain cenderamata (yang pastinya lebih murah) di sebuah bazar yang terletak berdekatan sahaja dengan Moslem Street. Jadi, ke sanalah tempat tujuan kami seterusnya sebelum pulang ke Beijing pada malam nanti.

6 comments:

Muslimah Kota Cinta said...

kelakar baca entry siti ni...hehe

nanti cepat2 update kisah china ni eh

Siti R said...

Makasih...hehe..

Erkk..insya-Allah..uhuhuhu~

acap said...

salam.
i'm going to hangzhou next month 4 5days/4nites.
tp ada masalah pasal bajet. agak2 brp bajet yg sesuai?
thanks :)
byk post pasal china ni. byk lg nk kena baca. hehe

Siti R said...

Salam Saudara Acap,

Kalau nak citer pasal bajet ni saya rasa depends kpd individu n sama ada pergi secara indie atau melalui pakej. Kalau awk mcm saya ni yg bkn jenis suka shopping n pegi secara indie, bwk RM1k ke RM2k pun dah lbh drp cukup (utk mkn, accommodation, transport n entry fee).

Selain Hangzhou nnti pergi ke Shanghai sekali ke? Shanghai ni shopping haven...abesla bajet..hehe..

Terima kasih ya sudi baca citer psl China (yg x abes2 ditulis lg ni..huhu) ni..

Kurma said...

dah 2 kali ko silap tu.. nanti dah terpasak kat pale Chik hahaha...

oi lamanya aku tak online blog..

Siti R said...

Uhuhuhu!

Haha...xpela. Ko dah update dah pun. Terbaekk la.. :D